Hai să discutăm cu Croitoru Erzsebet despre "Acordare produse in cadrul unui contract de sponsorizare"

0
Acordare produse in cadrul unui contract de sponsorizare
Buna ziua,
Prin cadrul unui contract de sponsorizare acordam bunuri (laptop, sisteme calcul + periferice) unei asociatii nonprofit.
Unele dintre bunuri sunt pe stoc ca marfuri cu ridicata, altele ca obiecte de inventar folosite de ceva vreme.
Cum sa realizam in Nexus ERP iesirea acestor bunuri din gestiune, care meniu ce tip de document sa folosim?
Adăugat: 21 Noi 2018 | Prioritate: N | Tags: sponsorizare | Categorie: Utilizare Nexus

1
Răspuns 1 - Acordare produse in cadrul unui contract de sponsorizare
Instructiunile pentru aplicarea Legii 32/1994 privind sponsorizarea prevad ca bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare astfel:
a) la pretul de vanzare al sponsorului, exclusiv TVA, in cazul in care bunurile sunt produse de catre acesta
b) la pretul de cumparare de pe piata, exclusiv TVA, in cazul in care bunurile sunt achizitionate in scopul sponsorizarii, fapt dovedit pe baza facturii sau a chitantei fiscale de cumparare
c) la valoarea in vama pentru bunurile materiale primite din strainatate cu titlu de sponsorizare, stabilita conform prevederilor legale.
In cazul in care sponsorizarea se face in bunuri, se intocmeste avizul de insotire a marfii cu mentionea "Sponsorizare conform contract nr. din data…."/"Nu se factureaza",
In cazul sponsorizarii in bani sunt luate in calcul numai sumele inregistrate in contul de cheltuieli 6584, din luna efectuarii platii, pe baza documentelor justificative.

Bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza sumele aferente se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
-valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri
-valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit/microintreprindere datorat

Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.
Astfel, chiar daca societatea este platitoare pe veniturile microintreprinderilor, in cazul depasirii pla
Adăugat: 8 Dec 2018

0
Răspuns 2 - Acordare produse in cadrul unui contract de sponsorizare
Multumesc!!!!!!
Adăugat: 8 Dec 2018