Declarația D398 - Declarație specială de TVA - One Stop Shop

12 Aug 2021NoutatiNexus ERPDecontul de T.V.A. / Dec.390v.21.14
Începând cu versiunea 21.14 am inclus posibilitatea de generare a Declarație speciale de TVA - One Stop Shop (Declarația 398).

Pentru declararea bunurilor expediate din Romania sau serviciilor prestare din România trebuie adăugată o înregistrare în pagina Coduri TVA UE din modulul Societăti unde se precizează țara sursă = Romania, țară destinație = Toate țările OSS.
În cazul în care se livrează bunuri sau se prestează servicii de la sediile permanente din alte state membre decât statul membru de identificare trebuie adăugată o înregistrare în pagina Coduri TVA UE din modulul Societăti unde se precizează țara sursă = țara unde se află sediul permanent (din alte state membre decât statul membru de identificare), cod special TVA = codul de TVA obținut din țara unde se află sediul permanent (din alte state membre decât statul membru de identificare), iar țara destinație =Toate țările OSS.

Operarea facturilor de ieșire:
1. Se face vânzarea către un client UE neplătitor de tva, selectând tip document Livrare OSS.
2. Dacă tipul documentului este Livrare OSS aplicația va deselecta automat setarea "Includ documentul în jurnal TVA". Daca există o înregistrare în pagina Coduri TVA UE din modulul Societăți unde țara sursă = țara partenerului și țara destinație = Toate țările UE - OSS, atunci țara de expediere se va completa automat cu țara partenerului, în caz contrar, țara de expediere se va completa cu Romania.
3. La adăugarea liniilor în document se va înlocui automat cota de tva de vânzare cu cota standard din țara respectivă.
Atenție!! Există tări care au mai multe cote de TVA. Rugăm a se verifica cu atenție cota de TVA pe care programul o propune și a se modifica acolo unde este cazul.
4. În situația în care vânzarea trebuie să se facă cu cotă redusă, modificați manual cota de tva.
5. Pentru declararea corecțiilor aferente declarațiilor anterioare s-a creat o pagină nouă direct în cadrul declarației.
6. După inregistrarea în sistemul One Stop Shop, Decontul D398 se depune trimestrial indiferent că au fost sau nu operațiuni în trimestrul de raportare.

Declarația este inclusă și în modulul Dosar Contabil.